Vánoční recepty z Itálie i Česka

Cukroví, panettone, slané koláče a další recepty, které patří ke svátkům. Tady to voní skořicí, mandlemi a radostí.

Baci di Dama

Baci di Dama roztaví vaše srdce i chuťové pohárky s jemným máslovým těstem a hořkou čokoládou, která spojuje dvě poloviny v dokonalou harmonii. Každé sousto vás přenese do malebných piemontských uliček, kde se tradice setkává s elegancí drobných sušenek připomínajících něžný polibek. Baci di Dama jsou klasikou piemontské cukrářské tradice.

Kakaové crinkles

Připojte se k nám v objevování kakaových crinkles, malých čokoládových sušenek se sladkou prasklinou. Tento recept je jednoduchý, ale výsledek je naprosto ohromující: měkké, bohaté na chuť a pokryté vrstvou moučkového cukru. Ideální pro rychlé odpolední pečení nebo jako lahodný dárek pro vaše blízké. Ingredience (cca na 30 kusů) 65 g kakaa&nb...

Struffoli

Struffoli rozzáří váš vánoční stůl hravými kuličkami křupavého těsta obalenými v zlatavém medu a posypanými barevnými cukrátky, které vás přenesou přímo do srdce listopadových neapolských pekáren. Každé sousto vypráví příběh rodinných tradic, kde se při smažení těsta linou vůně koření a smích dětí zní nad hrnci plnými medu. Struffoli jsou autentickým neapolským cukrovím s dlouhou vánoční tradicí.

Panettone

Panettone je ikonický italský vánoční sladký chléb, pocházející z Milána. Vyznačuje se lehkou, nadýchanou texturou a je plněný rozinkami, kandovaným ovocem a často ochucený citrusovou kůrou. Tento slavnostní chléb je oblíbeným vánočním pochoutkou nejen v Itálii, ale po celém světě. Ingredience 500 g hladké mouky 150 g cukru 150 g změklého m...

Pandoro

Pandoro je tradiční italský sladký chléb, původem z Verony, oblíbený zejména během vánočního období. Charakterizuje ho měkká, nadýchaná textura a bohatá vanilková chuť. Pandoro se obvykle podává posypaný moučkovým cukrem, který připomíná zasněžené vrcholky hor. Ingredience 500 g hladké mouky 200 g cukru 200 g změklého másla 7 g suchého dro...

Panforte


Panforte ze Sieny vnese na váš stůl sváteční vůni italských Vánoc díky bohaté kombinaci ořechů, sušeného ovoce, medu a špetky koření. Každý kousek této lepkavé pochoutky vypráví historii středověkých tradičních trhů a promění společné chvíle ve slavnostní okamžiky plné tepla a rodinné pohody. Tento recept je autentickou specialitou Sieny s hlubokou vánoční tradicí.

Taralli dolci

Taralli dolci jsou tradiční italské pečivo, které má podobu malých, sladkých kroužků. Tyto drobné sladkosti jsou ideální pro svačinu nebo jako doprovod ke kávě či čaji. Ingredience na 6 zeppol: 500 g hladké mouky 200 g cukru 100 ml olivového oleje 100 ml bílého vína 1 vejce 1 lžička prášku do pečiva Špetka soli Nastrouhaná kůra z 1 cit...