Pandoro

Obrázek článku

Pandoro je tradiční italský sladký chléb, původem z Verony, oblíbený zejména během vánočního období. Charakterizuje ho měkká, nadýchaná textura a bohatá vanilková chuť. Pandoro se obvykle podává posypaný moučkovým cukrem, který připomíná zasněžené vrcholky hor.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g změklého másla
  • 7 g suchého droždí
  • 4 velká vejce
  • 100 ml teplého mléka
  • Špetka soli
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte teplé mléko, droždí a lžíci cukru. Nechte vzejít.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku, zbytek cukru, špetku soli, citronovou kůru a vanilkový extrakt.
  3. Přidejte rozpuštěné droždí, vejce a máslo. Vypracujte hladké těsto.
  4. Nechte těsto v teplém prostředí vykynout asi 2 hodiny.
  5. Těsto přesuňte do speciální formy na pandoro a nechte znovu vykynout.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut, dokud není vrch zlatohnědý.
  7. Nechte pandoro vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.