Jak už je pro Itálii typické, tak dobré věci jsou velice jednoduché. Tento koláč není klasický koláč, kdy na nějakém těstě je ovoce, ale jedná se spíše o vláčný dort. Ideální je k snídani nebo jej doplňte vanilkovou zmrzlinou a servírujte jako odpolední dezert. Výhoda tohoto koláče je, že Vám vydrží několik dní krásně vláčný.
Při jeho přípravě se Vám prolne krásně několik vůni dohromady. Ucítíte jemnou vanilku, citron, skořici a to celé v kombinaci s pečenými jablky.
Ingredience:
- 600g jablek
- 200g hladké mouky
- 200g cukru krystal
- 2 vejce
- 80g másla
- 100ml mléka
- citronová kůra z jednoho citronu
- citronovou šťáva z půlky citronu (asi 25ml)
- vanilkový lusk
- 10g skořicového cukru
- 10g sušeného droždí
- moučkový cukr na posypání.
Postup:
- Nejprve oloupeme jablka. Jablka rozčtvrtíme a každou čtvrtku opět nakrájíme na tenké měsíčky nebo půlměsíčky. K nakrájeným jablkům přidáme skořicový cukr, citronovou kůru a zalijeme citronovou šťávou. Vše důkladně promícháme.
- V kastrůlku rozehřejeme máslo a přidáme semínka z vanilkového lusku. Promícháme, aby se semínka oddělili od sebe.
- Do mísy vyklepneme vejce a přidáme cukr. Dlouho šleháme (alespoň 10 minut). Následně do směsi zašleháme máslo s vanilkou a po chvilce přidáme a zašleháme mléko a mouku smíchanou s droždím
- Do připravené směsi vmícháme ochucená jablka a celou směs přelijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr 25cm)
- Dort pečeme při 180°C cca 50 minut.