Pizza

Pizzu není třeba představovat. Jedná se v podstatě o koláč z chlebového těsta s rajčatovou omáčkou. Navrch jsou přidávány další ingredience podle druhu a chuti.

Na přípravu těsta potřebujeme:

500g mouky na pizzu (nebo hladké mouky), 20g droždí, 2dcl vlažné vody, sůl, půl lžičky cukru, 4 lžíce olivového oleje

Na přípravu rajčatové omáčky potřebujeme :

plechovku loupaných rajčat, česnek, bazalku, sůl, pepř, olivový olej

Postup na těsto:

Trochu vlažné vody smícháme s cukrem a droždím a necháme cca 5 minut odpočinout na teplém místě. Kvásek smícháme se zbylou moukou, solí a vodou. Těsto řádně propracujeme. Nesmí se lepit. Pokud se lepí, přidáme mouku. Těsto necháme minimálně 1 hodinu vykynout. Vzniklé těsto můžeme zabalit do fólie a uložit do lednice na příští den.

Postup na omáčku:

Do rozpáleného oleje přidáme česnek a hned jak začne zlátnout přidáme bazalku a konzervovaná rajčata. Dochutíme solí a pepřem. Povaříme. Omáčku propasírujeme přes cedník. Propasírovanou omáčku vaříme než získá konzistenci vhodnou pro pizzu.

Postup na pizzu Margherita:

Troubu předehřejeme na maximální teplotu. Těsto rozválíme na tenký plát. Plát těsta dáme na pečící papír. Pomažeme rajčatovou omáčkou, poklademe nakrájenými kolečky sýru mozzarella di buffalo a vložíme do trouby. Při 230°C bude pizza hotová za cca 7-10minut. Po upečení ozdobíme lístky čerstvé bazalky a podáváme.

TIPY PRO PŘÍPRAVU:

- při přípravě těsta zkuste nahradit obyčejnou vodu perlivou, těsto bude křupavější
- těsto po zpracování ihned zabalte a vložte alespoň na 12 hodin do lednice, bude vláčnější
- do prázdné trouby před předehřátím vložte plech dnem vzhůru. Pečící papír pokládáme přímo na rozpálený plech. Pizza bude lépe propečená
- pokud Vaše pizza obsahuje bylinky nebo parmazán, tak je přidáváme až po upečení
- chcete-li ušetřit čas při přípravě omáčky můžete pouze rozmixovat konzervu loupaných rajčat s přidanými bylinkami

Jaké další druhy si můžete připravit:

Margherita: rajčatová omáčka, mozzarella, bazalka
Napoletana: rajčatová omáčka, ančovičky, oregano, volitelně kapary
Funghi: rajčatová omáčka, mozzarella, žampióny
Marinara: rajčatová omáčka, česnek, oregano
Capricciosa: rajčatová omáčka, mozzarella, žampióny, artyčoky, šunka, černé olivy, volitelně vařené vejce
Four Seasons: obdobně jako capricciosa, ale jednotlivé ingredience jsou umístěny v samostatných čtvrtinách
Quattro formaggi: volitelně rajčatová omáčka, sýr mozzarella a další 3 druhy sýra dle chuti
Prosciutto e funghi: rajčatová omáčka, mozzarella, žampióny, šunka
Diavola:  rajčatová omáčka, mozzarella, pikantní salám, paprika, volitelně černé olivy
Boscaiola: mozzarella, žampióny, salsiccia  
Fiori di zucca: mozzarella, cuketa, ančovičky
Frutti di mare: mořské plody (krevety, mušle, chobotnice, ..), česnek, petržel
Ortolana: rajčatová omáčka, mozzarella, papriky, lilek, cuketa a případně další grilovaná zelenina
Mare e monti: rajčatová omáčka, mozzarella, houby, krevety nebo škeble a kalamáry, česnek, petržel  
Bismarck: rajčatová omáčka, mozzarella, šunka, jedno smažené vejce (volské oko) umístěné ve středu
Mimosa: mozzarella, smetana, šunka, kukuřice
Tirolese: rajčatová omáčka, mozzarella, gorgonzola, špek
Pugliese: rajčatová omáčka, mozzarella, cibule, černé olivy
Valdostana:  rajčatová omáčka, mozzarella, prosciutto cotto, sýr fontina