Švýcarská roláda (Swiss roll)

Švýcarská roláda

Swiss roll (švýcarská roláda)

Tento lahodný dezert není italský (je to hned od vedle), ale je tak výborný, že jsme ho museli prostě zařadit.

Na přípravu potřebujeme:

350ml smetany (min. 30%), 240g hořké čokolády (min. 70%), 3 lžíce vody, 2 lžíce kávy, 6 vajec, sůl, 170g moučkového cukru

Postup:

Čokoládu spolu s kávou a 3 lžícemi vody rozehřejeme ve vodní lázni. Po rozehřátí necháme trochu vychladnout. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a následně lehce vmícháme sníh. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme do rovnoměrné vrstvy. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 15 min. Upečené těsto ihned sundáme z horkého plechu. Vychladlé těsto pomažeme vyšlehanou smetanou (můžeme posypat nakrájenými čerstvými jahodami), zarolujeme a dáme vychladit do lednice.