Risotto al Tartufo pozvedne každý talíř do sféry gurmánského umění, když se krémová Arborio rýže obalí v aromatu vzácných černých lanýžů. Jemné plátky lanýže, které se uvolňují do horkého risotta, rozzáří vaše smysly a přenesou vás na honosné stoly italských paláců, kde každý sousto oslavuje luxus přírody. Tento pokrm je vrcholnou klasickou specialitou italské kuchyně s regionální tradicí a výjimečnými ingrediencemi.
Ingredience
- 350 g rýže Arborio nebo jiné rýže na risotto
- 1 malý čerstvý lanýž (nebo lanýžový olej jako alternativa)
- 1 litr zeleninového nebo hovězího vývaru
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 100 ml bílého suchého vína
- 50 g nesoleného másla
- 50 g parmezánu, nastrouhaného
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
Nákupní seznam 🛒
Postup
-
Příprava základu: Na středním plameni rozehřejte olivový olej v hluboké pánvi. Přidejte cibuli a restujte dozlatova.
-
Přidání rýže: Přidejte rýži a míchejte, dokud není rýže obalená olejem a začíná být průsvitná, asi 2 minuty.
-
Deglazace s vínem: Přilijte víno a nechte vařit, dokud se nevstřebá.
-
Vaření rýže: Přidávejte vývar po naběračkách, přičemž každou dávku nechte vstřebat před přidáním další. Tento proces trvá asi 18-20 minut. Rýže by měla být al dente a risotto krémové.
-
Dokončení risotta: Odstraňte z plamene, vmíchejte máslo a parmezán. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
-
Přidání lanýže: Nakrájejte lanýž na tenké plátky a přidejte do risotta. Můžete použít také několik kapek lanýžového oleje pro intenzivnější chuť.
Podávejte ihned, ozdobte dalšími plátky lanýže nebo trochou nastrouhaného parmezánu.