Hamburgerové bulky

Hamburgerové bulky

Hamburgerové bulky 

Zase trochu odskočíme od italské kuchyně. Češi jsou národ milující grilování, tak pro Vás máme recept na domácí hamburgerové bulky.

Na přípravu potřebujeme (12 bulek):

450g hladké mouky, 180ml vlažné vody, 30g oleje,  30g droždí, 25g cukru, 2 vejce, 10g soli
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, nalijeme vodu a do vody droždí a cukr. Promícháme a necháme 15 minut odpočinout. Přidáme vejce, olej a minimálně 5 minut hněteme. Přidáme sůl a zase min. 5 minut hněteme. Těsto se nesmí lepit a musí být hladké. Přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout.
Těsto vyklopíme na vál, na který už nedáváme mouku (mouku dáme jen trochu na ruce). Rozdělíme na 12 částí a z jednotlivých částí vytvarujeme bulky (těsto při tvarování několikrát zmáčkneme, aby se z něj vyhnal vzduch). 
Bulky rozmístíme ve větších rozestupech na plech s pečícím papírem a necháme 15 minut odpočinout. Po 15 minutách bulku zmáčkneme, celý plech přikryjeme a necháme minimálně hodinu kynout (bulky se zvětší asi 2x).
Vykynuté bulky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme klasicky na 220°C nebo horkým vzduchem na 200°C 10-12 minut. Na dno trouby dáme kastrůlek s vodou, aby se tvořila pára.
Hotové bulky necháme vychladnout na mřížce (nenecháváme je na horkém plechu). 

TIPY PRO PŘÍPRAVU:

- voňavější bulky získáme, když místo oleje použijeme rozehřáté máslo
- matného povrchu dosáhneme, když před pečetím potřeme bulky mlékem místo vejcem.