
Rychlá ciabatta je dokonalé řešení, když chcete domácí křupavé pečivo bez dlouhých časů zrání a složitých postupů. Tento zjednodušený recept na ciabattu vám umožní připravit lehké, vzdušné a krásně křupavé italské bochánky během necelé hodiny práce.
Těsto se nehněte, nepotřebuje bigu ani dlouhé kynutí – stačí správná hydratace a vysoká teplota. Výsledek je překvapivě autentický: bohatá vůně, nepravidelné bubliny a tenká křupavá kůrka, přesně tak, jak má správná ciabatta mít.
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky (ideálně chlebová nebo typ „0“)
- 400 ml vlažné vody
- 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g) nebo 7 g sušeného
- 10 g soli
- 1 lžička cukru nebo medu (pro start kvašení)
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
- Příprava těsta:
- Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě s cukrem.
- Přidejte mouku, sůl a olej.
- Promíchejte jen do spojení – těsto má být velmi řídké a lepivé.
- První kynutí:
- Zakryjte a nechte kynout 45–60 minut v teple.
- Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
- Tvarování:
- Těsto vyklopte na silně pomoučený vál.
- Pomoučenýma rukama rozdělte na 4 části.
- Nehněťte – jen jemně vytvarujte podlouhlé ciabatty.
- Přesuňte na pečicí papír a nechte 15 minut odpočinout.
- Pečení:
- Troubu předehřejte na 230 °C s párou.
- Pečte 20–25 minut, dokud nejsou ciabatty zlaté a křupavé.
Pokud chceš chuť ještě přiblížit tradiční ciabattě, přidej do těsta 1 lžíci kvalitního extra panenského olivového oleje navíc a nech těsto kynout o 30 minut déle. Kůrka bude aromatičtější a střídka ještě jemnější.
