Pizzu není třeba představovat. Jedná se v podstatě o koláč z chlebového těsta s rajčatovou omáčkou. Navrch jsou přidávány další ingredience podle druhu a chuti.
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g mouky na pizzu (nebo hladké mouky)
- 20g droždí
- 2dcl vlažné vody
- sůl
- půl lžičky cukru
- 4 lžíce olivového oleje
Na rajčatovou omáčku:
- plechovka loupaných rajčat
- česnek
- bazalka
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
- Postup na těsto:
- Trochu vlažné vody smícháme s cukrem a droždím a necháme cca 5 minut odpočinout na teplém místě.
- Kvásek smícháme se zbylou moukou, solí a vodou.
- Těsto řádně propracujeme. Nesmí se lepit. Pokud se lepí, přidáme mouku.
- Těsto necháme minimálně 1 hodinu vykynout.
- Vzniklé těsto můžeme zabalit do fólie a uložit do lednice na příští den.
- Postup na rajčatovou omáčku:
- Do rozpáleného oleje přidáme česnek a hned jak začne zlátnout přidáme bazalku a konzervovaná rajčata.
- Dochutíme solí a pepřem a povaříme
- Omáčku propasírujeme přes cedník. Propasírovanou omáčku vaříme než získá konzistenci vhodnou pro pizzu.
- Postup na pizzu Margherita:
- Troubu předehřejeme na maximální teplotu
- Těsto rozválíme na tenký plát. Plát těsta dáme na pečící papír
- Pomažeme rajčatovou omáčkou, poklademe nakrájenými kolečky sýru mozzarella di buffalo.
- Vložíme do trouby. Při 230°C bude pizza hotová za cca 7-10minut
- Po upečení ozdobíme lístky čerstvé bazalky a podáváme.
- při přípravě těsta zkuste nahradit obyčejnou vodu perlivou, těsto bude křupavější
- těsto po zpracování ihned zabalte a vložte alespoň na 12 hodin do lednice, bude vláčnější
- do prázdné trouby před předehřátím vložte plech dnem vzhůru. Pečící papír pokládáme přímo na rozpálený plech. Pizza bude lépe propečená
- pokud Vaše pizza obsahuje bylinky nebo parmazán, tak je přidáváme až po upečení
- chcete-li ušetřit čas při přípravě omáčky můžete pouze rozmixovat konzervu loupaných rajčat s přidanými bylinkami
Jaké další druhy si můžete připravit:
Margherita: rajčatová omáčka, mozzarella, bazalka
Napoletana: rajčatová omáčka, ančovičky, oregano, volitelně kapary
Funghi: rajčatová omáčka, mozzarella, žampióny
Marinara: rajčatová omáčka, česnek, oregano
Capricciosa: rajčatová omáčka, mozzarella, žampióny, artyčoky, šunka, černé olivy, volitelně vařené vejce
Four Seasons: obdobně jako capricciosa, ale jednotlivé ingredience jsou umístěny v samostatných čtvrtinách
Quattro formaggi: volitelně rajčatová omáčka, sýr mozzarella a další 3 druhy sýra dle chuti
Prosciutto e funghi: rajčatová omáčka, mozzarella, žampióny, šunka
Diavola: rajčatová omáčka, mozzarella, pikantní salám, paprika, volitelně černé olivy
Boscaiola: mozzarella, žampióny, salsiccia
Fiori di zucca: mozzarella, cuketa, ančovičky
Frutti di mare: mořské plody (krevety, mušle, chobotnice, ..), česnek, petržel
Ortolana: rajčatová omáčka, mozzarella, papriky, lilek, cuketa a případně další grilovaná zelenina
Mare e monti: rajčatová omáčka, mozzarella, houby, krevety nebo škeble a kalamáry, česnek, petržel
Bismarck: rajčatová omáčka, mozzarella, šunka, jedno smažené vejce (volské oko) umístěné ve středu
Mimosa: mozzarella, smetana, šunka, kukuřice
Tirolese: rajčatová omáčka, mozzarella, gorgonzola, špek
Pugliese: rajčatová omáčka, mozzarella, cibule, černé olivy
Valdostana: rajčatová omáčka, mozzarella, prosciutto cotto, sýr fontina