Švýcarská roláda (Swiss roll) je dezert, který sice nepochází z Itálie, ale svou bohatou čokoládovou chutí si zasloužil místo i v italské kuchyni. Tento recept kombinuje nadýchané kakaové těsto s jemnou smetanou, čímž vytváří neodolatelnou pochoutku pro milovníky sladkého. Připravte si tuto lahůdku a dopřejte si chvíle sladkého potěšení.
Ingredience:
- 350ml smetany (min. 30%)
- 240g hořké čokolády (min. 70%)
- 3 lžíce vody
- 2 lžíce kávy
- 6 vajec
- sůl
- 170g moučkového cukru
Postup:
- Čokoládu spolu s kávou a 3 lžícemi vody rozehřejeme ve vodní lázni.
- Po rozehřátí necháme trochu vychladnout.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny.
- Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a následně lehce vmícháme sníh.
- Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme do rovnoměrné vrstvy.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 15 min.
- Upečené těsto ihned sundáme z horkého plechu.
- Vychladlé těsto pomažeme vyšlehanou smetanou (můžeme posypat nakrájenými čerstvými jahodami), zarolujeme a dáme vychladit do lednice.