Makový závin se švestkami
Tuhle klasiku na tyto stránky musím dát i když to nemá s Itálií nic společného. Mák a švestky je prostě nesmrtelná kombinace.
Na přípravu potřebujeme:
listové těsto, cca 20ks švestek, 200g mletého máku, 250ml mléka, 20g vanilkového cukru, 40g moučkového cukru, lžíce medu, 1-3lžíce rumu, vejce
Postup na náplň:
Mák, mléko, oba cukry a med smícháme, přivedeme k varu a vaříme cca 10minut. Do vychladlé náplně vmícháme rum.
Postup na závin:
Rozválíme těsto a dáme na něj vychladlou makovou náplň. Poklademe na ní vypeckované a rozpůlené švestky. Závin zabalíme a okraje zahneme pod závin, aby nám náplň nevytekla. Potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 200°C cca 15-20 min. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.