Focaccia je klasické italské pečivo připravované z kynutého těsta. Ïdeální jako příloha k různým pokrmům, sýrům a parmské šunce. Tento italský chléb je příjemně vláčný díky přidanému olivovému oleji. Těsto lze ochutit přidáním různých surovin např. bylinek, oliv, sušených rajčat.
Ingredience
- 500g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 21g (půlka kostky) droždí
- 15g soli
- 40g olivového oleje.
- Na dochucení: např. sušená rajčata, černé olivy, rozmarýn, tymián
Postup:
- Troubu nastavíme na 230°C.
- Ve vložné vodě rozmícháme droždí. Z mouky, soli, olivového oleje a vody s droždím připravíme těsto. Těsto necháme vykynout.
- Do vykynutého těsto vmícháme suroviny na ochucení. Těsto rozdělíme na dva díly a vytvarujeme nebo vyválíme dvě placky vysoké asi 2cm. Placky dáme na plech a necháme opět vykynout.
- Do vykynuté placky uděláme prstem několik důlků, potřeme olivovým olejem, posypeme hrubou solí a dáme péct na 10-12 minut.
- Po upečení focacciu opět potřeme olivovým olejem a necháme vychladnout.