Focaccia
Focaccia je klasické italské pečivo připravované z kynutého těsta. Ïdeální jako příloha k různým pokrmům, sýrům a parmské šunce. Tento italský chléb je příjemně vláčný díky přidanému olivovému oleji. Těsto lze ochutit přidáním různých surovin např. bylinek, oliv, sušených rajčat.
Potřebujeme:
500g hladké mouky, 300 ml vlažné vody, 21g (půlka kostky) droždí, 15g soli, 40g olivového oleje.
Na ochucení:
např. sušená rajčata, černé olivy, rozmarýn, tymián
Postup:
Troubu nastavíme na 230°C.
Ve vložné vodě rozmícháme droždí. Z mouky, soli, olivového oleje a vody s droždím připravíme těsto. Těsto necháme vykynout.
Do vykynutého těsto vmícháme suroviny na ochucení. Těsto rozdělíme na dva díly a vytvarujeme nebo vyválíme dvě placky vysoké asi 2cm. Placky dáme na plech a necháme opět vykynout.
Do vykynuté placky uděláme prstem několik důlků, potřeme olivovým olejem, posypeme hrubou solí a dáme péct na 10-12 minut.
Po upečení focacciu opět potřeme olivovým olejem a necháme vychladnout.