DOP, IGP nebo STG, jak se v tom vyznat?

Při návštěvě obchodů si můžete všimnout pestrého výběru značek, které označují kvalitu výrobků. Speciálně Itálie patří mezi země, která je rekordmanem v počtu zboží chráněných na národní i Evropské úrovni. A jak je to tedy se značkami garantujícími původ a kvalitu?

Potravinářská certifikace: DOP, IGP a STG

 

Certifikace DOC a IGP jsou významnou ochranou produktů proti padělání. Certifikované produkty mají typické charakteristické vlastnosti, historický původ a certifikovaný proces výroby podle přesných specifikací.

Certifikace DOP (Denominazione di Origine Protetta - chráněné označení původu) garantuje, že výrobní proces probíhá od první do poslední fáze na konkrétním území. Označení je ve žluté a červené barvě. Výrobci musí dodržovat přísná pravidla stanovená ve výrobních předpisech.

Certifikace IGP (Indicazione Geografica Protetta - chráněné zeměpisné označení) vyžaduje, aby alespoň jedna fáze výroby byla provedená v konkrétní zeměpisné oblasti. Označení je ve žluté a modré barvě. Stejně jako u výrobků DOP Výrobci musí výrobci dodržovat pravidla stanovená ve výrobních předpisech.

Označení STG (Specialità Tradizionale Garantita) je ochranná známka pro tradiční speciality, která označuje spíše původ než zpracování. Typicky například neapolská pizza.