Torta all'acqua (vodní dort)

Obrázek článku

"Torta all'acqua", je jednoduchý a rychlý recept. Tento koláč je oblíbený pro svou vlhkost a lehkost, a co je nejlepší, nevyžaduje mléčné výrobky ani vejce. Tady je základní recept:

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 50 g nízkotučného kakaa (volitelné pro čokoládovou verzi)
  • 400 ml vody
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 16 g prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Vanilkový extrakt nebo citronová kůra pro přidání chuti (volitelné)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a moukou vysypte formu na koláč o průměru 24 cm.

  2. Smíchejte suché ingredience. V míse smíchejte mouku, cukr, kakao (pokud používáte), prášek do pečiva a špetku soli.

  3. Přidejte tekuté ingredience. Přidejte vodu, slunečnicový olej a vanilkový extrakt nebo citronovou kůru, pokud používáte. Míchejte, dokud nebude těsto hladké.

  4. Vlijte těsto do formy. Vlijte těsto do připravené formy a uhladěte povrch.

  5. Pečte 40-45 minut. Pečte v předehřáté troubě 40-45 minut nebo dokud špejle píchnutá do středu koláče nebude čistá.

  6. Nechejte vychladnout. Než koláč vyndáte z formy, nechte ho vychladnout asi 10 minut. Poté ho přendejte na mřížku a nechejte úplně vychladnout.

  7. Servírujte. Podávejte samotné nebo s ovocem, šlehačkou nebo jinými oblibenými doplňky.

Tento recept můžete přizpůsobit podle své chuti, například přidáním oříšků nebo kousků čokolády. Enjoy your Italian Water Cake, or "Torta all'acqua"!