Sorbetto di limone je italský dezert, který se skládá z lehkého a osvěžujícího sorbetu z citronu. Tento dezert je tradičně vyroben z čerstvě vymačkaného citronu, cukru a vody, které jsou smíchány a mrazí se v sorbetové stroji. Sorbetto di limone má intenzivní chuť po citrusových plodech a jeho světlá a osvěžující konzistence ho činí ideálním dezertem pro letní dny. Sorbetto di limone může být podáván s plátkem citronu nebo lístkem máty jako ozdobou a je často doprovázen s kávou nebo jako lehký dezert po těžké večeři.
Ingredience:
- 200ml citrónové šťávy
- 180ml vody
- 300g cukru krupice
- volitelně hrst čerstvé bazalky
- 2 bílky
Postup:
- Vodu a cukr rozvaříme na sirup a necháme vychladnout.
- Volitelně ve vychladlém sirupu rozmixujeme bazalku.
- Do sirupu přidáme citronovou šťávu
- Volitelně lehce vmícháme sníh ze dvou bílků
- Hotovou směs dáme do stroje na zmrzlinu nebo v nerezové misce do mrazáku, kde směs cca každých 15–30 minut promícháme dokud nedostaneme správnou konzistenci.