Risotto ai Funghi přenese vaše smysly do tichých lesů severní Itálie, kde se krémová Arborio rýže snoubí s hloubkou chutí čerstvých či sušených hub. Pomalu míchaná za přítomnosti horkého vývaru a kapky bílého vína vytváří tento pokrm hedvábnou texturu, která každé sousto promění v meditativní zážitek plný elegance a bohatství chutí.
Ingredience:
- 350g rýže Arborio nebo Carnaroli
- 500g čerstvých hub, například žampionů nebo směsi divokých hub (můžeme nahradit směsí sušených hub)
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 150 ml suchého bílého vína
- 50g parmazánu, nastrouhaného
- Hrst čerstvé petrželky, jemně nakrájené
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Máslo (volitelné)
Nákupní seznam 🛒
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Postup:
- Příprava hub: Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a orestujte houby, dokud nebudou měkké. Odložte stranou.
- Vývar: V malém hrnci zahřejte vývar a udržujte jej na nízké teplotě.
- Základ risotta: Na další pánvi nebo v hlubokém hrnci rozehřejte zbytek olivového oleje (a případně trochu másla) a přidejte cibuli. Restujte, dokud není sklovitá, pak přidejte česnek a vařte další minutu.
- Přidání rýže: Přidejte rýži a orestujte ji, dokud nezačne být průsvitná. Zalijte bílým vínem a vařte, dokud se víno nevstřebá.
- Vaření risotta: Postupně přidávejte horký vývar, naběračku po naběračce, a neustále míchejte, dokud se vývar nevstřebá, než přidáte další. Tento proces trvá asi 18-20 minut. (Pokud používáme sušené houby, tak s první nabęračkiu vývaru přidáme do rýže sušené houby)
- Přidání hub: Když je rýže téměř hotová (al dente), přidejte orestované houby a dobře promíchejte.
- Dokončení: Jakmile je rýže vařená a směs krémová, odstavte z ohně, přidejte parmazán, petrželku, sůl a pepř podle chuti a dobře promíchejte. Pro extra krémovost můžete přidat kousek másla.
- Podávání: Risotto podávejte ihned, posypané dalším parmazánem a petrželkou.