Domácí hamburgerové bulky jsou nezbytnou součástí každého grilování.
Ingredience (12 bulek)
- 450g hladké mouky
- 180ml vlažné vody
- 30g oleje, 
- 30g droždí
- 25g cukru
- 2 vejce
- 10g soli
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, nalijeme vodu a do vody droždí a cukr.
- Promícháme a necháme 15 minut odpočinout.
- Přidáme vejce, olej a minimálně 5 minut hněteme
- Přidáme sůl a zase min. 5 minut hněteme. Těsto se nesmí lepit a musí být hladké
- Přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout.
- Těsto vyklopíme na vál, na který už nedáváme mouku (mouku dáme jen trochu na ruce). Rozdělíme na 12 částí a z jednotlivých částí vytvarujeme bulky (těsto při tvarování několikrát zmáčkneme, aby se z něj vyhnal vzduch).
- Bulky rozmístíme ve větších rozestupech na plech s pečícím papírem a necháme 15 minut odpočinout.
- Po 15 minutách bulku zmáčkneme, celý plech přikryjeme a necháme minimálně hodinu kynout (bulky se zvětší asi 2x).
- Vykynuté bulky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme klasicky na 220°C nebo horkým vzduchem na 200°C 10-12 minut. Na dno trouby dáme kastrůlek s vodou, aby se tvořila pára.
- Hotové bulky necháme vychladnout na mřížce (nenecháváme je na horkém plechu).
- voňavější bulky získáme, když místo oleje použijeme rozehřáté máslo
- matného povrchu dosáhneme, když před pečetím potřeme bulky mlékem místo vejcem.