Spaghetti alla Puttanesca vás vtáhnou do rušných uliček Neapole, kde se jemné těstoviny mísí s pikantní omáčkou z rajčat, černých oliv, kapar a česneku. Každá vidlička servíruje explozi středomořských chutí, jež vás přenese na sluncem prozářené pobřeží a rodinné stoly plné smíchu a sdílené vášně pro jídlo.
Ingredience (2-3 porce:
- 200 g špaget (nebo linguine)
- Sůl na vaření těstovin
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 stroužky česneku, najemno nasekané
- 6 filetek ančoviček v oleji, nasekaných (volitelné, ale tradiční)
- 1/2 čajové lžičky chilli vloček (nebo podle chuti)
- 400 g konzervovaných drcených rajčat (nebo nasekaných)
- 10–12 černých oliv (např. kalamata), půlených
- 1 lžíce kapar, propláchnutých a okapaných
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Malá hrst čerstvé petrželky, nasekané (nebo tymián/oregano)
Nákupní seznam 🛒
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Postup:
- Uvařte těstoviny:
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatek osolené vody (cca 1 polévková lžíce soli na 1 l vody).
- Vhoďte špagety a vařte podle návodu “al dente” (obvykle 8–9 minut).
- Připravte omáčku:
- V široké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni.
- Přidejte nasekaný česnek a ančovičky, míchejte asi 1 minutu, dokud česnek nezačne zlátnout a ančovičky se nerozpustí.
- Vmíchejte chilli vločky a nechte 10 vteřin “zatáhnout”.
- Vaření omáčky:
- Přidejte drcená rajčata a promíchejte.
- Vmíchejte černé olivy a kapary.
- Snižte plamen na střední–nízký a nechte omáčku mírně probublávat 6–8 minut, dokud nezhoustne.
- Dokončení:
- Z těstovin slijte vodu, ale zachovejte si asi 2 lžíce vařící vody pro případ zředění omáčky.
- Těstoviny vsypte do pánve s omáčkou, promíchejte. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z těstovin.
- Dochutťe čerstvě mletým pepřem (obvykle není třeba dosolovat, kapary a ančovičky už dodají slanost).
- Podávání:
- Na talíři posypte nasekanou petrželkou (nebo bylinkami dle chuti).
- Ihned servírujte.
Pro výraznější chuť přidejte do omáčky ještě pár nasekaných sušených rajčat.
Ančovičky lze vynechat, omáčka bude jemnější.
Pokud máte rádi bylinky, zkuste do hotového jídla vmíchat nasekanou bazalku nebo oregano.
Ančovičky lze vynechat, omáčka bude jemnější.
Pokud máte rádi bylinky, zkuste do hotového jídla vmíchat nasekanou bazalku nebo oregano.