Germknödel s povidly, mákem a vanilkovou omáčkou

Germknödl nadýchaný, plněný voňavými švestkovými povidly, sypaný mákem a přelitý vanilkovou omáčkou – to je sladký klenot Tyrolska, který spojuje Alpy, domov a nostalgii.

Tento tradiční tyrolský dezert má svůj původ v rakousko-německém pohraničí, ale dávno si získal srdce milovníků sladkého po celé Evropě. Jemné kynuté těsto se naplní povidly, napaří do nadýchané dokonalosti a podává s máslem, mákem a teplou vanilkovou omáčkou. Germknödel není jen dezert – je to objetí na talíři.

Ingredience:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 125 ml vlažného mléka
  • 30 g rozpuštěného nebo měkkého másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu

Na náplň:

  • 80–100 g hustých švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu (volitelné)

Na makovou posypku:

  • 80–100 g mletého máku
  • 80–100 g moučkového cukru

Na vanilkovou omáčku:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkové pasty
  • 3 žloutky
  • 40 g cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu (volitelné)

Na dokončení:

  • 60–80 g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Příprava těsta:
    • Ve vlažném mléce rozmíchej droždí s lžičkou cukru a nech 10 minut vzejít.
    • Smíchej mouku, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl.
    • Přidej žloutky, máslo a kvásek a vypracuj hladké těsto.
    • Přikryj a nech kynout 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  2. Tvarování knedlíků:
    • Těsto rozděl na 4 části.
    • Každý kus zplošti, doprostřed dej povidla (můžeš je smíchat s rumem).
    • Pečlivě uzavři a vytvaruj hladké koule.
    • Nech dalších 15–20 minut dokynout.
  3. Tradiční napařování:
    • Připrav hrnec s 3–4 cm vody a přiveď k varu.
    • Přes hrnec natáhni utěrku nebo plátno tak, aby se nedotýkalo vody.
    • Polož knedlíky, přiklop a napařuj 20 minut bez zvedání víka.
    • Knedlíky mají být nadýchané a pružné.
  4. Příprava vanilkové omáčky:
    • Mléko ohřej s vanilkovým luskem/pastou.
    • Žloutky vyšlehej s cukrem (a škrobem, pokud používáš).
    • Za stálého míchání vmíchej část horkého mléka (temperace) a vrať zpět do hrnce.
    • Zahřívej na mírném ohni, až omáčka jemně zhoustne — nesmí se vařit!
  5. Servírování:
    • Uvařený Germknödel potřísni rozpuštěným máslem.
    • Posyp směsí máku a moučkového cukru.
    • Přelij teplou vanilkovou omáčkou nebo podávej zvlášť.
Pro napařování lze použít klasický napařováček v hrnci s vodou nebo napařovat v parní troubě na děrovaném plechu.
Germknödel chutná nejlépe čerstvý, ale můžeš ho i lehce ohřát v páře nebo mikrovlnce. Pokud chceš extra nadýchané těsto, přidej do mléka špetku cukru a nech kvásek opravdu dobře vzejít.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
/*