
Germknödl nadýchaný, plněný voňavými švestkovými povidly, sypaný mákem a přelitý vanilkovou omáčkou – to je sladký klenot Tyrolska, který spojuje Alpy, domov a nostalgii.
Tento tradiční tyrolský dezert má svůj původ v rakousko-německém pohraničí, ale dávno si získal srdce milovníků sladkého po celé Evropě. Jemné kynuté těsto se naplní povidly, napaří do nadýchané dokonalosti a podává s máslem, mákem a teplou vanilkovou omáčkou. Germknödel není jen dezert – je to objetí na talíři.
Ingredience:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 15 g čerstvého droždí
- 125 ml vlažného mléka
- 30 g rozpuštěného nebo měkkého másla
- 30 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
Na náplň:
- 80–100 g hustých švestkových povidel
- 1 lžíce rumu (volitelné)
Na makovou posypku:
- 80–100 g mletého máku
- 80–100 g moučkového cukru
Na vanilkovou omáčku:
- 500 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkové pasty
- 3 žloutky
- 40 g cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu (volitelné)
Na dokončení:
- 60–80 g rozpuštěného másla
Postup:
- Příprava těsta:
- Ve vlažném mléce rozmíchej droždí s lžičkou cukru a nech 10 minut vzejít.
- Smíchej mouku, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl.
- Přidej žloutky, máslo a kvásek a vypracuj hladké těsto.
- Přikryj a nech kynout 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
- Tvarování knedlíků:
- Těsto rozděl na 4 části.
- Každý kus zplošti, doprostřed dej povidla (můžeš je smíchat s rumem).
- Pečlivě uzavři a vytvaruj hladké koule.
- Nech dalších 15–20 minut dokynout.
- Tradiční napařování:
- Připrav hrnec s 3–4 cm vody a přiveď k varu.
- Přes hrnec natáhni utěrku nebo plátno tak, aby se nedotýkalo vody.
- Polož knedlíky, přiklop a napařuj 20 minut bez zvedání víka.
- Knedlíky mají být nadýchané a pružné.
- Příprava vanilkové omáčky:
- Mléko ohřej s vanilkovým luskem/pastou.
- Žloutky vyšlehej s cukrem (a škrobem, pokud používáš).
- Za stálého míchání vmíchej část horkého mléka (temperace) a vrať zpět do hrnce.
- Zahřívej na mírném ohni, až omáčka jemně zhoustne — nesmí se vařit!
- Servírování:
- Uvařený Germknödel potřísni rozpuštěným máslem.
- Posyp směsí máku a moučkového cukru.
- Přelij teplou vanilkovou omáčkou nebo podávej zvlášť.
Pro napařování lze použít klasický napařováček v hrnci s vodou nebo napařovat v parní troubě na děrovaném plechu.
Germknödel chutná nejlépe čerstvý, ale můžeš ho i lehce ohřát v páře nebo mikrovlnce. Pokud chceš extra nadýchané těsto, přidej do mléka špetku cukru a nech kvásek opravdu dobře vzejít.
