Dort Pavlova

Dort Pavlova vnese na váš stůl lehkost a křehkou eleganci bezového oblaku, který se rozplývá na jazyku pod nádechem čerstvého ovoce a doteku šlehačky. Každý kousek tohoto dezertu vypráví příběh letních dnů plných slunce, kdy se kombinace křupavé krusty a jemného nitra snoubí v osvěžující symfonii chutí.

Ingredience

Na korpus:

  • 4 bílky (z pokojové teploty)
  • 200 g cukru krupice (ne moučka!)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu (Maizena)
  • 1 lžička bílého vinného octa (nebo citronové šťávy)
  • špetka soli
  • volitelně: pár kapek vanilkového extraktu

Na ozdobu:

  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 1–2 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
  • čerstvé ovoce: např. jahody, maliny, borůvky, kiwi, maracuja…

Nákupní seznam 🛒

.
.
.
.

Postup:

  1. Předehřej troubu na 120 °C (horkovzdušná 100 °C). Připrav si plech s pečicím papírem – můžeš si na něj předkreslit kruh o průměru cca 20 cm.
  2. Vyšlehej bílky se špetkou soli do měkkých špiček. Poté postupně po lžících přidávej cukr – šlehej dál, až bude směs lesklá a tvoří tuhé špičky (šlehá se asi 10 minut).
  3. Nakonec zlehka vmíchej škrob, ocet a vanilku, ideálně už jen stěrkou.
  4. Navrstvi pěnu na plech do tvaru dortu – střed může být mírně prohloubený pro šlehačku a ovoce.
  5. Peč 90 minut, pak troubu vypni, dvířka pootevři a nech Pavlovu v troubě zcela vychladnout (ideálně několik hodin nebo přes noc).
  6. Před podáváním vyšlehej smetanu s cukrem, navrstvi na korpus a ozdob ovocem.
  7. Nechte vychladit min. 1 hodinu v lednici – chutě se spojí, krém mírně ztuhne.
  • Smetanu můžeš doplnit přidáním mascarpone.
  • Korpus můžeš připravit den předem a ozdobit až těsně před servírováním.
  • Místo velkého dortu můžete samozřejmě připravit i menší dezerty.
  • Pavlova nesmí být „dopečená“ do sucha – správně má být křupavá zvenku a měkká, téměř marshmallowová uvnitř.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: