Dort Pavlova vnese na váš stůl lehkost a křehkou eleganci bezového oblaku, který se rozplývá na jazyku pod nádechem čerstvého ovoce a doteku šlehačky. Každý kousek tohoto dezertu vypráví příběh letních dnů plných slunce, kdy se kombinace křupavé krusty a jemného nitra snoubí v osvěžující symfonii chutí.
Ingredience
Na korpus:
- 4 bílky (z pokojové teploty)
- 200 g cukru krupice (ne moučka!)
- 1 lžička kukuřičného škrobu (Maizena)
- 1 lžička bílého vinného octa (nebo citronové šťávy)
- špetka soli
- volitelně: pár kapek vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
- 1–2 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
- čerstvé ovoce: např. jahody, maliny, borůvky, kiwi, maracuja…
Nákupní seznam 🛒
.
.
.
.
Postup:
- Předehřej troubu na 120 °C (horkovzdušná 100 °C). Připrav si plech s pečicím papírem – můžeš si na něj předkreslit kruh o průměru cca 20 cm.
- Vyšlehej bílky se špetkou soli do měkkých špiček. Poté postupně po lžících přidávej cukr – šlehej dál, až bude směs lesklá a tvoří tuhé špičky (šlehá se asi 10 minut).
- Nakonec zlehka vmíchej škrob, ocet a vanilku, ideálně už jen stěrkou.
- Navrstvi pěnu na plech do tvaru dortu – střed může být mírně prohloubený pro šlehačku a ovoce.
- Peč 90 minut, pak troubu vypni, dvířka pootevři a nech Pavlovu v troubě zcela vychladnout (ideálně několik hodin nebo přes noc).
- Před podáváním vyšlehej smetanu s cukrem, navrstvi na korpus a ozdob ovocem.
- Nechte vychladit min. 1 hodinu v lednici – chutě se spojí, krém mírně ztuhne.
- Smetanu můžeš doplnit přidáním mascarpone.
- Korpus můžeš připravit den předem a ozdobit až těsně před servírováním.
- Místo velkého dortu můžete samozřejmě připravit i menší dezerty.
- Pavlova nesmí být „dopečená“ do sucha – správně má být křupavá zvenku a měkká, téměř marshmallowová uvnitř.