Ciambellone al cacao je typická italská bábovka, která se peče v mnoha domácnostech jako sladká snídaně nebo voňavý dezert ke kávě. Nadýchané těsto s kakaem a jemnými kousky čokolády vnese do vaší kuchyně vůni pravé Itálie a na talíři připomene atmosféru nedělního odpoledne u babičky. Jednoduché suroviny a rychlá příprava dělají z tohoto ciambellone perfektní volbu na snídani i hostinu, kdy chcete chuť domova v každém plátku.
Ingredience:
- 240 g hladké mouky (farina 00)
- 60 g hořkého kakaového prášku (cacao amaro in polvere)
- 165 g rostlinného oleje (např. slunečnicový) – nebo 165 g rozpuštěného másla
- 250 g cukru
- 4 střední vejce (před použitím nechat chvíli oteplnat)
- 100 g mléka (pokojová teplota)
- Semínka z jednoho vanilkového lusku nebo sáček vanilkového cukru
- 1 sáček prášku do pečiva (lievito per dolci, cca 16 g)
- Špetka soli
- Cca 100 g kousků nebo kapek hořké čokolády (volitelné, ale doporučené)
Nákupní seznam 🛒
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Postup:
- Předehřej troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev).
- Mouku, kakao a prášek do pečiva prosej do mísy.
- V jiné míse vyšlehej vejce s cukrem a vanilkou do světlé pěny.
- Postupně zašlehej olej (nebo máslo), mléko a poté suché ingredience. Nakonec vmíchej čokoládové kapky.
- Těsto nalij do vymazané a vysypané formy na bábovku (Ø 24 cm).
- Peč cca 60 minut, po 40–45 minutách otestuj špejlí. Pokud je střed syrový, sniž teplotu na 160 °C a dopékej, dokud špejle nevyjde čistá.
- Nech vychladnout 30 minut, vyklop a úplně zchlaď na mřížce.
Pro extra chuť přidej do těsta kvalitní hořkou čokoládu v kouscích. Bábovka je nejlepší druhý den, kdy se chutě krásně propojí.