Panettone vnese na váš vánoční stůl vůni milánských pekáren díky své nadýchané střídce plné rozinek, kandovaného pomeranče a citronové kůry. Každý kousek tohoto slavnostního chleba vypráví příběh rodinných tradic a dlouhého zimního svátečního pečení. Tento recept je ikonickou specialitou milánské gastronomické tradice a symbolem italských Vánoc.
Ingredience
- 500 g hladké mouky Manitoba
- 150 g cukru
- 150 g změklého másla
- 3 velká vejce
- 150 ml teplého mléka
- 15 g suchého droždí nebo pivovarských kvasnic
- Špetka soli
- 100 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- Nastrouhaná kůra z 1 neomytého citronu a 1 neomytého pomeranče
- 1 lžička vanilkového extraktu
Nákupní seznam 🛒
.
.
.
.
.
.
.
Postup:
- Rozinky namočte do teplé vody nebo rumu a nechte je nabobtnat.
- V míse smíchejte teplé mléko, droždí a lžíci cukru. Nechte vzejít.
- Přidejte mouku, zbytek cukru, vejce, vanilkový extrakt, citronovou a pomerančovou kůru, špetku soli a změklé máslo. Vypracujte hladké těsto.
- Do těsta vmíchejte rozinky a kandované ovoce. Nechte těsto na teplém místě vykynout asi 2 hodiny.
- Přesuňte těsto do formy na panettone a nechte znovu vykynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut, dokud není vrch zlatohnědý.
- Nechte panettone vychladnout před podáváním.