Mořský vlk pečený v krustě z hrubé soli je oslnivý pokrm, který nadchne nejen chutí, ale i efektním servírováním. Solná krusta rybu dokonale uzavře a uchová všechny šťávy a aroma uvnitř – díky tomu je maso po upečení neuvěřitelně šťavnaté a voňavé. Tento tradiční italský způsob přípravy je ideální pro slavnostní příležitosti nebo romantickou večeři.
Ingredience:
- 2ks mořského vlka (můžeme použít i jinou rybu např. pražmu královskou)
- cca 1,5 kg hrubé mořské soli
- 2-3 bílky
- 100ml vody
- tymián
- 2 plátky citronu
Postup:
- Ryby omyjeme a usušíme, ale nezbavujeme je šupin. Do ryby vložíme snítky tymiánu a plátek citronu.
- Připravíme si směs na solnou krustu. V míse smícháme cca 1,5kg hrubozrnné soli se sněhem ušlehaným z bílků a vodou. Do solné směsi můžeme přidat tymián.
- Do pekáče vložíme pečící papír a potřeme ho souvislou vrstvou solné směsi (použijeme necelou polovinu). Na vytvořenou plochu položíme mořské vlky a zakryjeme je zbylou solnou směsí.
- Vložíme na cca 30 minut do trouby předehřáté na 200°C v režimu horký vzduch.
- Po dokončení rozbijeme solnou krustu, na pekáči vykostíme a servírujeme. Můžeme podávat s grilovanou zeleninou, tymiánovými pečenými brambory nebo jinou přílohou.