Kynuté borůvkové knedlíky

Jedinečný recept na kynuté knedlíky plněné borůvkami. Tento pokrm spojuje jemnost kynutého těsta s lahodnými a šťavnatými borůvkami, které podráždí vaše chuťové pohárky. Připravte se na neodolatelnou kombinaci chutí a vůní, které vás přenesou do ráje plného sladkých dobrot.

Kynuté knedlíky s borůvkovami jsou ideální volbou nejen pro milovníky tradiční české kuchyně. S tímto receptem objevíte, jak snadno a rychle můžete připravit mistrovské dílo na talíři. Recept je velice jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.

Potřebujeme:

500g hrubé mouky, půl lžičky soli, 250ml mléka, 50g másla, 15g cukru krupice, 15g droždí (použijte čerstvé, nikoliv sušené), vejce, cca 400g borůvek, na posypání tvaroh a moučkový cukr. 

Postup:

Mouku, cukr a sůl promícháme dohromady. Do této směsi rozdrobíme droždí, přidáme vejce a vlažné mléko (opravdu vlažné, horké mléko by zabilo kvasnice).

Vypracujeme hladké nelepivé těsto. V robotu to budete mít asi za 10 minut, ručně to bude trvat asi 3x déle. Hotové těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 12 stejných částí. Z každé části vytvoříme ručně placku, naplníme borůvkami a zabalíme.

Vytvarované knedlíky skládáme na plech potřený olejem s ostatečným odstupem. Necháme asi 20-40 minut kynout dokud nebudou asi 2x tak velké. Pokud máte parní troubu, tak necháme kynout zde na režim kynutí.

Vykynuté knedlíky vaříme v páře asi 20 minut. Majitelé parní trouby mají výhodu režimu vaření v páře, ostatní můžou použít klasický pařáček na knedlíky.

Pozn.: Knedlíky lze vařit i přímo ve vodě, ale pak je vaříme jen 15 minut a po uvaření je musíme propíchnout! 

Knedlíky se podávají sypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem nebo můžeme ze zbytku borůvek připravit ovocnou omáčku. Stačí třeba jen smíchat rozmixované borůvky se smetanou.