Espresso, lungo nebo café macchiato? Víte, co máte dostat?

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů po celém světě. Ať už ji pijete ráno k probuzení, během pracovního dne ke zvýšení energie, nebo si s ní užíváte příjemné chvíle s přáteli, káva je stále populární a oblíbená. Existuje mnoho různých druhů kávy, každý s jiným chutí a vůní, a proto jsme pro vás připravili tabulku s nejoblíbenějšími druhy kávy, kterou vám dnes představíme.

Je pravda, že espresso je jeden z těch druhů kávy, u kterého se může v různých zemích a kulturách lišit jeho přesná definice. Klasické italské espresso je většinou 30 ml silné kávy, která se připravuje pomocí tlakového kávovaru, ale například v českých kavárnách se pod pojmem "espresso" může skrývat široká škála různých objemů a silných káv.

Určitě jste se již setkali s situací, kdy si objednáte "espresso" a dostanete nápoj, který se výrazně liší od toho, co jste očekávali. Problém je v tom, že pojem "espresso" má v různých zemích a kulturách různé významy a může být interpretován velmi volně. Zejména v našich restauracích a kavárnách se rozsah představ o tom, co je to "espresso", může výrazně lišit. Od malého šálku s několika doušky kávy po velký hrnek s obsahem až 250 ml.

Tento rozsah může být matoucí a někdy dokonce frustrující pro zákazníka, který si chce objednat konkrétní druh kávy. Je důležité si být vědom toho, co přesně si objednáváte a jak by měl být nápoj připraven. Například "café crème" by měl být podáván většinou s mlékem a měl by mít jemnější chuť než silné "espresso".

V konečném důsledku by mělo být pro každého kavového milovníka důležité vědět, co si objednává a jak by měl být nápoj připraven. Pouze tak si můžete být jisti, že si užijete ten správný zážitek z kávy, který jste si představovali.

A jak to tedy má vypadat opravdu? Podívejte se na tabulku níže:

espresso 30ml malé silnější kávy
espresso doppio       60ml silnější kávy nebo-li dvojité espresso. Dvojité espresso slouží jako základ většiny dalších typů káv.
ristretto 22ml koncentrované silné kávy
lungo 90ml kávy s nižší koncentrací
café macchiato 60ml espresso a nahoře troška mléčné pěny
café creme 60ml espresso a nahoru přidáme 30ml smetany
café noisette 60ml espresso na které přidáme 30ml horkého mléka
café cortado 60ml espresso se 30ml napěněného mléka
cappuccino 60ml espresso se 60ml našlehaného mléka a 60ml mléčné pěny
dry cappuccino 60ml espresso a 120ml mléčné pěny
café americano 60ml espresso doplněné 90ml horké vody
café con hielo 60ml espresso s kostkami ledu
mocha 60ml espresso, které má ve druhé vrstvě 60ml horké čokolády a navrchu 30ml napěněného mléka
café affogato 60ml espresso s porcí (90ml) vanilkové zmrzliny
café viennois 60ml espresso, které má ve druhé vrstvě horké mléko 60ml a vrchní vrstvu tvoří 60ml šlehačky
café con panna 60ml espresso a 90ml šlehačky (káva se šlehačkou)
café latte 60ml espresso na které přidáme 300ml našlehaného mléka a přikryjeme 2ml mléčné pěny