Slovník pojmů
A B C D E F G H I J K M N P R S T V X
Cannoli
Cannoli – Slavný sicilský dezert. Křupavá smažená trubička obvykle plněná sladkou ricottou, často s kandovaným ovocem, čokoládou nebo pistáciemi. Tradičně se podává lehce pocukrovaný.
Carnaroli
Carnaroli – Nejlepší rýže na rizoto. Má vysoký obsah škrobu, díky čemuž vytváří krémovou konzistenci, ale zároveň si zachovává pevnou strukturu. Používá se v italské kuchyni, zejména na luxusní varianty risotto alla Milanese.
Citrusy
Citrusy jsou skupina šťavnatých plodů z rodu Citrus, které jsou bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Mají osvěžující chuť a jsou důležitou součástí zdravé stravy. Nejoblíbenější druhy citrusů: ✔️ Pomeranč – Sladký a šťavnatý, ideální na…
Colomba
Colomba Pasquale, často jen Colomba, je tradiční italský velikonoční moučník, který tvarem připomíná holubici (colomba znamená v italštině „holubice“). Tento nadýchaný, sladký chléb je obdobou slavného vánočního panettone, ale je specifický svou…
Cukry
Podkategorie sacharidů. Zahrnují přírodní cukry (např. fruktóza v ovoci) i přidané cukry (např. sacharóza v sladkostech). WHO doporučuje maximálně 50 g cukru denně.