Gravlax - skandinávská klasika

 Obrázek gravlax

Tradiční skandinávský recept na Gravlax, kulinářský poklad, který je stejně jednoduchý jako lahodný. Gravlax, což doslova znamená “zakopaný losos”, je metoda konzervace ryby, která pochází z dob, kdy Vikingové hledali způsoby, jak uchovávat jídlo.

Suroviny:

• 400 g lososa bez šupin
• 50 g soli 
• 50 g cukru krupice
• 15 g na drobnou nasekaného kopru

Na hořčičnou omáčku:
• 2 lžíce zakysané smetany
• 2 lžičky dijonské hořčice
• 1 lžička jablečného octa

Postup:

  1. Vezměte misku a vyložte ji potravinářskou fólií.
  2. Umístěte filet lososa do misek, kůží směrem dolů.
  3. V míse smíchejte na drobnou nasejaný kopr, sůl a cukr.
  4. Rozprostřete připravenou směs na horní stranu lososa.
  5. Lososa zabalte přesahujícími konce fólie.
  6. Vložte lososa do chladničky a nechte marinovat 1 až 3 dny. Pro urychlení procesu můžete lososa zatížit.
  7. Po uplynutí marinovací doby lososa vyjměte, opláchněte a osušte
  8. Nakrájejte šikmo na tenké plátky.
  9. Připravíme hořčičnou omáčku smícháním všech ingrediencí
  10. Podávejte lososa s hořčičnou omáčkou a tenkými plátky žitného chleba ozdobené síťkou kopru