Hamburgerové bulky

 

 

Hamburgerové bulky 

Zase trochu odskočíme od italské kuchyně. Češi jsou národ milující grilování, tak pro Vás máme recept na domácí hamburgerové bulky.

Na přípravu potřebujeme (12 bulek):

450g hladké mouky, 180ml vlažné vody, 30g oleje,  30g droždí, 25g cukru, 2 vejce, 10g soli
 
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, nalijeme vodu a do vody droždí a cukr. Promícháme a necháme 15 minut odpočinout. Přidáme vejce, olej a minimálně 5 minut hněteme. Přidáme sůl a zase min. 5 minut hněteme. Těsto se nesmí lepit a musí být hladké. Přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout.
Těsto vyklopíme na vál, na který už nedáváme mouku (mouku dáme jen trochu na ruce). Rozdělíme na 12 částí a z jednotlivých částí vytvarujeme bulky (těsto při tvarování několikrát zmáčkneme, aby se z něj vyhnal vzduch). 
Bulky rozmístíme ve větších rozestupech na plech s pečícím papírem a necháme 15 minut odpočinout. Po 15 minutách bulku zmáčkneme, celý plech přikryjeme a necháme minimálně hodinu kynout (bulky se zvětší asi 2x).
Vykynuté bulky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme klasicky na 220°C nebo horkým vzduchem na 200°C 10-12 minut. Na dno trouby dáme kastrůlek s vodou, aby se tvořila pára.
Hotové bulky necháme vychladnout na mřížce (nenecháváme je na horkém plechu). 
 

TIPY PRO PŘÍPRAVU:

- voňavější bulky získáme, když místo oleje použijeme rozehřáté máslo
- matného povrchu dosáhneme, když před pečetím potřeme bulky mlékem místo vejcem.