Focaccia

 

Obrázek článku

Focaccia

Focaccia je klasické italské pečivo připravované z kynutého těsta. Ïdeální jako příloha k různým pokrmům, sýrům a parmské šunce. Tento italský chléb je příjemně vláčný díky přidanému olivovému oleji. Těsto lze ochutit přidáním různých surovin např. bylinek, oliv, sušených rajčat. 

Potřebujeme:

500g hladké mouky, 300 ml vlažné vody, 21g (půlka kostky) droždí, 15g soli, 40g olivového oleje.

Na ochucení:

např. sušená rajčata, černé olivy, rozmarýn, tymián

Postup:

Troubu nastavíme na 230°C.

Ve vložné vodě rozmícháme droždí. Z mouky, soli, olivového oleje a vody s droždím připravíme těsto. Těsto necháme vykynout. 

Do vykynutého těsto vmícháme suroviny na ochucení. Těsto rozdělíme na dva díly a vytvarujeme nebo vyválíme dvě placky vysoké asi 2cm. Placky dáme na plech a necháme opět vykynout.

Do vykynuté placky uděláme prstem několik důlků, potřeme olivovým olejem, posypeme hrubou solí a dáme péct na 10-12 minut.  

Po upečení focacciu opět potřeme olivovým olejem a necháme vychladnout.