DOCG, DOC nebo IGT, jak se v tom vyznat?

Při výběru vína můžete narazit na označení, které garantují kvalitu vína. V Itálii se můžeme setkat nejčastěji se třemi certifikacemi IGT, DOC a DOCG. Jak je mezi nimi rozdíl?

Certifikace vín : DOCG, DOC a IGT

V Itálii jsou 3 uznávané značky vín, které Vám garantují kvalitu.

První, co musí víno obdržet je označení IGT, což je označení, které říká, že 85 % hroznů při výrobě musí pocházet z dané zeměpisné oblasti.

Výrobní předpisy pro označení IGT definují:

  • název vína IGT
  • zeměpisnou oblast
  • seznam schválených odrůd vinné révy, které mohou být použity k výrobě tohoto vína
  • druhy vína, které lze vyrábět, včetně barvy
  • maximální výnos hroznů na hektar
  • minimální potenciální alkohol hroznů
  • minimální obsah alkoholu ve víně
  • povolené nápravné postupy.
 

Po 5 letech, kdy má produkt označení IGT prochází víno chemicko-fyzikální analýzou a organoleptickou zkouškou a pokud splňuje vše, co nařizují předpisy dostane označení DOC (Denomination of Controlled Origin), která garantuje oblast původu a sklizeň hroznů použitých při výrobě.

U vín s označením DOC se sleduje:

  • název označení (název DOC)
  • oblast původu hroznů
  • maximální hektarový výnos hroznů a vína
  • minimální potenciální obsah alkoholu v hroznech
  • chemické a organoleptické vlastnosti vína a také minimální obsah alkoholu ve víně
  • produkční podmínky (klima, půda, nadmořská výška, oslunění atd.)
  • uspořádání vinic z hlediska hustoty rostlin, prořezávání
  • jak se mají provádět senzorické analýzy
  • minimální doba zrání ve dřevě nebo v láhvi
  • ve které konkrétní oblasti musí být víno lahvováno.
 

10 let po obdržení označení DOC, může víno obdržet označení DOCG. Sledovaná pravidla jsou stejná jako u vín s označením DOC, ale s přísnějšími parametry.