Káva a kávové speciality

Káva a kávové speciality

Jistě se Vám stalo, že si objednáte „espresso“ a pokaždé dostanete něco jiného. Rozsah představ co je espresso je speciálně v našich restauracích značně velký. Začíná to malým šálkem s několika doušky kávy a končí to čtvrtlitrovým hrnkem. Jak je to vlastně správně? Víte co dostanete resp. co byste měli dostat, když si objednáte „café creme“?

Pomůžeme Vám malou tabulkou.

espresso30ml malé silnější kávy
espresso doppio      60ml silnější kávy nebo-li dvojité espresso. Dvojité espresso slouží jako základ většiny dalších typů káv.
ristretto22ml koncentrované silné kávy
lungo90ml kávy s nižší koncentrací
café macchiato60ml espresso a nahoře troška mléčné pěny
café creme60ml espresso a nahoru přidáme 30ml smetany
café noisette60ml espresso na které přidáme 30ml horkého mléka
café cortado60ml espresso se 30ml napěněného mléka
cappuccino60ml espresso se 60ml našlehaného mléka a 60ml mléčné pěny
dry cappuccino60ml espresso a 120ml mléčné pěny
café americano60ml espresso doplněné 90ml horké vody
café con hielo60ml espresso s kostkami ledu
mocha60ml espresso, které má ve druhé vrstvě 60ml horké čokolády a navrchu 30ml napěněného mléka
café affogato60ml espresso s porcí (90ml) vanilkové zmrzliny
café viennois60ml espresso, které má ve druhé vrstvě horké mléko 60ml a vrchní vrstvu tvoří 60ml šlehačky
café con panna60ml espresso a 90ml šlehačky (káva se šlehačkou)
café latte60ml espresso na které přidáme 300ml našlehaného mléka a přikryjeme 2ml mléčné pěny