Jistě se Vám stalo, že si objednáte „espresso“ a pokaždé dostanete něco jiného. Rozsah představ co je espresso je speciálně v našich restauracích značně velký. Začíná to malým šálkem s několika doušky kávy a končí to čtvrtlitrovým hrnkem. Jak je to vlastně správně? Víte co dostanete resp. co byste měli dostat, když si objednáte „café creme“?
Pomůžeme Vám malou tabulkou.
espresso | 30ml malé silnější kávy |
espresso doppio | 60ml silnější kávy nebo-li dvojité espresso. Dvojité espresso slouží jako základ většiny dalších typů káv. |
ristretto | 22ml koncentrované silné kávy |
lungo | 90ml kávy s nižší koncentrací |
café macchiato | 60ml espresso a nahoře troška mléčné pěny |
café creme | 60ml espresso a nahoru přidáme 30ml smetany |
café noisette | 60ml espresso na které přidáme 30ml horkého mléka |
café cortado | 60ml espresso se 30ml napěněného mléka |
cappuccino | 60ml espresso se 60ml našlehaného mléka a 60ml mléčné pěny |
dry cappuccino | 60ml espresso a 120ml mléčné pěny |
café americano | 60ml espresso doplněné 90ml horké vody |
café con hielo | 60ml espresso s kostkami ledu |
mocha | 60ml espresso, které má ve druhé vrstvě 60ml horké čokolády a navrchu 30ml napěněného mléka |
café affogato | 60ml espresso s porcí (90ml) vanilkové zmrzliny |
café viennois | 60ml espresso, které má ve druhé vrstvě horké mléko 60ml a vrchní vrstvu tvoří 60ml šlehačky |
café con panna | 60ml espresso a 90ml šlehačky (káva se šlehačkou) |
café latte | 60ml espresso na které přidáme 300ml našlehaného mléka a přikryjeme 2ml mléčné pěny |