Arabica nebo robusta

Arabica nebo robusta

Spolu s kávou se pojí dva termíny arabica a robusta. Co to znamená a jaký je v tom rozdíl?

Existují dva druhy kávovníku. Kávovník arabský a kávovník statný. Z prvního pocházejí zrna kávy arabica a ze druhého zrna kávy robusta. Káva arabica má lahodnější chuť a její pěstování vyžaduje specifické podmínky co do nadmořské výšky, teploty a vlhkosti. Kromě lahodnější chuti a náročnějších podmínek pro pěstování ovlivňuje cenu kávy arabica i fakt, že kávovník arabský je možné prvně sklízet až po šesti letech. Oproti tomu robusta roste od nižších výšek, je odolnější proti škůdcům a plodí zrna již druhý nebo třetí rok. Z výše uvedeného je jasné, že káva arabica je kvalitnější a také výrazně dražší. Káva robusta má, kromě nižší ceny, ještě jednu výhodu a to množství kofeinu. Zatím co arabica obsahuje cca 1,5% kofeinu, tak robusta jej obsahuje 2× více. Pokud tedy hledáte v kávě především nápoj s povzbuzujícími účinky, tak volte robustu, pokud si kávu především vychutnáváte, tak je arabica to co hledáte.

Galerie

Arabica nebo robusta